De ultieme gids voor het brouwen van mokka-koffie

Mokapotten hebben een beetje een slechte reputatie in de wereld van speciale koffies. Het is een verdiende reputatie, maar het is ook een vergissing. Historisch gezien was mokka-koffie erg bitter, wat het op gespannen voet zet met de doelen van speciale koffie. We ontdekken echter nieuwe en betere manieren om deze stijl koffie te zetten, en we leren er weer van te houden.

Of je nu net begint te leren over mokapotten of een doorgewinterde veteraan bent, deze ultieme gids voor mokka-koffie zal boordevol waardevolle informatie staan ​​vanuit het perspectief van een speciale koffie.

Mijn doel is om je in staat te stellen de beste mokka-koffie te brouwen die je maar kunt hebben, dus als dat goed voor je klinkt, laten we er dan in springen!

mokapot

Wat is een mokapot?

De Moka Pot is een koffiezetapparaat met een kookplaat dat in 1933 door uitvinder Luigi De Ponti voor Alfonso Bialetti werd gemaakt. gemiddeld huis (u moet niet vergeten dat espresso gedurende deze tijd zwakker was).
Tegen het einde van de jaren 50 was de Moka Pot overal in Europa te vinden, en Noord-Amerika, Noord-Afrika en het Nabije Oosten begonnen ook aandacht te schenken aan de brouwer.

Nu zijn er tientallen Moka Pot-bedrijven en veel stijlen van deze brouwer, maar Bialetti, het oorspronkelijke mokapottenbedrijf, staat nog steeds sterk. Hun originele en iconische Bialetti Express is nog steeds een van hun bestsellers.

Laten we eens kijken naar de basisconstructie van mokapotten:

De roestvrijstalen of aluminium behuizing is ontworpen om de hitte van hete kachels en schadelijke roest te weerstaan. Een waterkamer aan de onderkant van het apparaat houdt het water vast terwijl het wordt verwarmd.
Direct boven de waterkamer bevindt zich een koffiemand. Deze mand houdt het koffiedik vast en heeft kleine gaatjes aan de onderkant, waardoor stoom kan opstijgen en dingen (zoals oliën, zuren, smaken) uit het koffiedik kan halen.

Direct boven de mand bevindt zich de filterzeef waarmee de gezette koffie kan stijgen (maar niet de gemalen koffie), via druk, door een trechter, uit een tuit en in de bovenste kamer. De resultaten van onder druk zetten. Hier is de magie van mokka pot.
Doordat het water wordt verwarmd in een (grotendeels) afgesloten omgeving ontstaat er veel druk. Deze druk schiet waterdamp omhoog naar het koffiedik, wat het brouwen in gang zet.

mokapot

En daar houdt het niet op. De druk dwingt de vloeibare koffie nog steeds omhoog door de trechter. Wanneer het in de bovenste kamer terechtkomt, staat het niet langer onder druk, dus het vult de kamer rustig.
Deze brouwtechniek onder druk zet zeer sterke koffie. In feite is het meestal iets meer dan twee keer zo sterk als normale koffie, gemaakt in een verhouding van 1: 7 koffie tot water of zo (normaal gesproken wordt koffie gemaakt met een verhouding van ongeveer 1:16). zoals espresso, geniet ervan met gestoomde melk of snijd met heet water voor een grotere, minder intense drank.
Dit drukelement heeft echter tot een enorm misverstand geleid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *